Calendar evenimente

 •  6 mai 2021

 

 

LANSARE DE CARTE

 

 

Nuredin Ibram,

 

Spiritualitate tătară3 volume

 

 

 

 

JOI, 6 MAI 2021, ORA 15.00

 

MUZEUL DE ISTORIE NAȚIONALĂ ȘI ARHEOLOGIE CONSTANȚA

AULA „ADRIAN RĂDULESCU”

 

 

 

 

 

 

 

Prezintă:

    dr. Sorin Marcel Colesniuc

    dr. Lavinia Dumitrașcu

 

 

 

 

 

 •  23 aprilie 2021

 

Să colorăm și să pictăm!

 

Dragi copii, alături de Cora City Park, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța vă invită, în perioada

19 aprilie – 16 mai,

să dați farmec exponatelor din muzeu.

 

Colorați, pictați și descoperiți talentul anticilor!

 

Desenele se găsesc la Cora City Park, Serviciul Clienți. Solicitați planșa dedicată grupei voastre de vârstă: 3-5 ani sau 6-9 ani. După ce le-ați decorat, returnați-le pentru a intra în concurs.*

 

Iar dacă vreți să admirați obiectele în realitate, vă așteptăm la muzeu, în Piața Ovidiu nr. 12.

La Cora City Park și la muzeu este distractiv!

 

 

* Dragi părinți și tutori, vă rugăm să completați acordul aflat pe spatele planșei, înainte de a preda lucrarea la Serviciul Clienți. Vă mulțumim!

 

 

 

 •  23 aprilie 2021

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este, în perioada

 

 

23 aprilie - 23 mai 2021,

 

gazda  expoziției

 

„De la Cavalerul Trac la Sfântul Gheorghe –

 

Iconografia eroică: arhetipul eroului și sfântului”.

 

 

În cadrul acestui eveniment sunt prezentate icoane ale marelui martir creștin, care „ reproduc, reinterpretează sau sunt inspirate din iconografia transilvăneană a secolelor  XVIII-XIX”, cât și reliefuri antice de epocă romană (sec. II - III p. Chr.).

 •  15 aprilie 2021

 

Bine ați venit la prima expoziție online dedicată tinerelor talente, organizată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța!

 

Muzeul este un loc al învățării, dar și un loc unde imaginația, frumosul și istoria se împletesc pentru a genera experiențe memorabile. Obiectele expuse reflectă priceperea creatorilor, evenimente din viața lor, emoții. Istoricii au datoria să identifice toate acestea și să găsească modalități diferite pentru a le transmite publicului.

 

Dar, spun copii, ceea ce pierd specialiștii din vedere este faptul că piesele din muzeu au o viață a lor, care se manifestă când nimeni nu le privește. Să fie oare adevărat? Pentru a ne convinge, am lansat o provocare elevilor din școala generală: să surprindă prin desen și pictură momentul în care obiectele expuse prind viață și ies din vitrinele muzeului.

 

Vă invităm să admirați lucrările copiilor și să vă lăsați imaginația să zboare alături de a lor. Veți constata că lumea privită din această perspectivă este mult mai colorată și mai veselă.

 

 

 

Vezi  mai mult

 

 •  5 aprilie 2021

 

 

Dragi copii,

 

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța vă oferă posibilitatea de a vă exersa cunoștințele de istorie prin completarea unor cuvinte încrucișate. Materialele, colorate și cu un design vesel....

 

 

 

 

 

 

Vezi  mai mult

 

 •  18 martie - 18 aprilie 2021
 •  1 martie 2021

Anghel Saligny vine acasă...la Constanța.

 

Printr-o expoziție foto-documentară.

Va fi găzduită la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

în perioada 1-15 martie.

Vă așteptăm!

VERNISAJ EXPOZIŢIE FOTO-DOCUMENTARĂ

„ÎN LUMINA CULTURII - OPERA LUI ANGHEL SALIGNY”

 

              Luni, 1 martie 2021, ora 14.00, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Aula „Adrian Rădulescu", va avea loc vernisajul expoziţiei foto-documentare „În lumina culturii - opera lui Anghel Saligny". Evenimentul este realizat sub egida Bibliotecii Academiei Române, de Asociaţia  pentru educaţie socio-emoţională Combat Stress RO din Bucureşti, în cadrul proiectului naţional „Valori şi modele naţionale în educaţia românească", în colaborare cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Muzeul Portului Constanţa, Muzeul CFR Bucureşti, Casa de Cultură „I.D. Chirescu" Cernavoda, Societatea Naţională a Sării SALROM - Sucursala Târgu Ocna, Asociaţia Psiterra din Iaşi şi Televiziunea ACUM TV - Bacău.

      Anghel Saligny este prezent la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, în perioada 1-15 martie 2021, cu schiţe ale teledinamicului de la Târgu Ocna, cu imagini ale Podului de la Cernavodă, Pavilionului regal din Portul Constanţa şi ale silozurilor din porturile Constanţa, Galaţi şi Brăila.

        Vă vor aminti poveştile Podului Carol I de la Cernavodă, Cuibului Reginei, Tunelului Anghel Saligny Palas-Constanţa şi despre scrisori din Colecţia de Manuscrise a Academiei Române, lt. colonel (r) Cornelia Prioteasa - preşedintele Asociaţiei pentru educaţie socio-emoţională „Combat Stress RO", curatorul evenimentului, Lavinia Dumitraşcu - cercetător la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, ing. Mircea Dorobanţu - director al Muzeului CFR, George Varsami - custode al Muzeului Portului Constanţa, Cristian Cealera - Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

        „Noi ne afiliem, prin aceste reconsiderări, decupării din trecut a unor imagini şi poveşti obiectuale, care, prin ele însele, ne oferă ocazii de a ne lega şi a construi identităţi cu apartenenţă românească profundă. Din perspectiva psihologiei narative, noi putem să le definim ca o poveste a vieţii noastre, noi îmbogăţim poveştile prin aceste dovezi, îmbogăţim acest conţinut identitar pe care îl oferă recuperarea, reamintirea şi sărbătorirea acestor poveşti de perenitate, care sunt de valoare universală, nu doar naţională

      Avem nevoie, tocmai în această perioadă în care noi suntem supuşi unor situaţii de incertitudini, cum este cea pandemică, de certitudinile istorice, de certitudinile unor realizări ale acestor antemergători ai noştri. Merităm poveştile care au valoare!", a afirmat conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici, preşedintele Asociaţiei Psiterra din Iaşi, la lansarea acestui proiect la Biblioteca Academiei Române.

 •  22 februarie 2021

 

 

Concurs ONLINE

 

Hai să desenăm, să colorăm și să pictăm!

 

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

lansează o provocare elevilor din școala generală.

 

Ne-ai vizitat? Ce ți-a plăcut cel mai mult?

Să fie Glykon, șarpele fantastic sau Fortuna, grațioasa zeiță? Poate un opaiț, ori frumoasele amfore grecești?

 

Provocarea noastră este următoarea: dă culoare obiectului preferat! Lasă-ți imaginația să creeze figuri haioase, originale!

 

 

 

 

 

 • 18 ianuarie - 27 februarie 2021

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

ÎN LUMINA CULTURII - OPERA LUI ANGHEL SALIGNY

 

Vernisaj expoziție foto-documentară

 

       Joi, 18 februarie 2021, ora 12.00, la Muzeul AXIOPOLIS Cernavodă, județul Constanța, va avea loc vernisajul expozitiei foto–documentare itinerante „In lumina culturii - opera lui Anghel Saligny”.

 

       Evenimentul este organizat, sub egida Bibliotecii Academiei Române, de Asociația pentru educație socio-emoțională Combat Stress RO, în colaborare cu Casa de Cultură „I.D. Chirescu” Cernavoda, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Portului Constanța, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” – Filiala Constanța, Asociația Culturală „Tomis”, Societatea Națională a Sării SALROM – Sucursala Târgu Ocna, Asociația Psiterra din Iași și Televiziunea ACUM TV – Bacău.

 

        Expozița face parte din proiectul național „Valori și modele naționale în educația românească”, care a debutat la Biblioteca Academiei Române, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în 15 ianuarie 2021, și va continua în șase orașe din țară - Cernavodă, Constanța, Galați, Brăila și Târgu Ocna, Iași, localități în care marele inginer și inventator român a realizat cele mai reprezentative construcții cu valoare de patrimoniu.

 

„Această expozitie, în care vom putea viziona documente de patrimoniu - între care șase imagini unicat de la construirea Podului Carol I, aflate în colecția Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, mesajul Regelui Carol I care a fost zidit la temelia piciorului stâng al podului ce îi poartă numele, schițele Teledinamicului de la Salina Targu Ocna - ne va prilejui o întâlnire de suflet cu o mare personalitate a acestei țări, inginerul-inventator Anghel Saligny, și ne oferă ocazia să îndeplinim o datorie pe care o avem ca un testament mut, scris sub semnul istoriei, credinței si valorilor românești”. (Lt. col. (r) Cornelia Prioteasa, președintele Asociatiei pentru educație socio – emoțională  „Combat Stress Ro” - curatorul proiectului.)

 

 • 22 ianuarie 2021

 

 

EXPONATUL LUNII

IANUARIE 2021

 

OPAIȚ CERAMIC BILYCHNIS

(sec. I - II p. Chr.)

 

 

 

 

          Piesa prezentată este un opaiț bilychnis (cu două ciocuri) ce a fost descoperită de către arheologul dr. Constantin Chera în urma unor săpături de salvare în necropolele Tomisului.

 

                 Din punct de vedere cronologic se încadrează în intervalul cuprins între secolul I p.Chr și primele decenii ale secolului al II-lea p.Chr. Lampa se păstrează în stare foarte bună și a fost modelată din pastă semifină de culoare cărămizie-deschis vopsită pe partea

superioară cu angobă roșie-cărămizie.

 

           Opaițul, destul de masiv, cu două ciocuri triunghiulare mărginite de volute puternic răsucite, este foarte asemănător pieselor din bronz. Două măști teatrale sunt dispuse între orificiul de ardere și bordura decorată cu ove. Cele două măști înlocuiesc inelele de agățare de la lămpile din bronz. Discul concav este decorat cu o rozetă din centrul căreia pornește vertical ansa, modelată în formă de tijă în vârful căreia se află un inel canelat. Baza circulară, mărginită de o nervură, prezintă mai multe cercuri concentrice.

 

 

Accesați site-ul muzeului, pentru detalii: https://www.minac.ro/exponatul-lunii---ianuarie-2021.html

 • 19 ianuarie 2021

 

 

ANALELE DOBROGEI

SERIA A III-A, AN II/2020, NR. 1

 

100 DE ANI DE LA APARIȚIA PRIMULUI NUMĂR

 

 

      Centenarul revistei „Analele Dobrogei”, marcat în anul 2020, a readus în atenția peisajul publicistic dobrogean această prestigioasă revistă de cultură, care  abordează o paletă variată de teme științifice și culturale.

          Inițiată de Societatea Culturală Dobrogeană, revista prezenta încă din primul său număr, printr-un preambul semnat de către Ioan N. Roman, obiectivele culturale pe care Societatea și le propusese:

   Un grup de intelectuali din Constanţa - profesori, magistraţi, avocaţi, ingineri, medici etc. - a hotărât înfiinţarea unei Societăţi numită Societatea Culturală Dobrogeană pentru a promova studiul ştiinţific al trecutului şi prezentului dobrogean, răspândind în cercuri cât mai largi aceste cunoştinţe prin ajutorul unei reviste, prin organizarea de conferinţe, şezători şi excursiuni, prin înfiinţarea de biblioteci şi prin fondarea unui muzeu regional dobrogean. (...) Din programul ce ne-am propus, îndeplinim astăzi primul punct: Revista. Ea va apare, deocamdată trimestrial, sub titlul Analele Dobrogei şi sub direcţiunea d-lui profesor Constantin Brătescu, membru corespondent al Academiei Române, a cărui activitate în tot ce se referă la Dobrogea e îndeobşte cunoscută şi al cărui nume singur e o bună chezăşie de metodă şi competenţă ştiinţifică”.

       Revista a înscris în paginile ei un număr însemnat de colaboratori de prestigiu, mai cu seamă în domeniile ştiinţei, acordând însă, în acelaşi timp, o atenţie susţinută problemelor culturale, ca şi literaturii și folclorului dobrogean. Totodată,  revista s-a bucurat constant și de susținere din partea autorităților publice (Prefectura și Primăria), dar și a unor instituții private (Bănci și societăți comerciale), prin acordarea de subvenții. Mutațiie politice survenite în perioada 1939-1940, generate de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, precum și regimul comunist ce a urmat, au făcut imposibilă apariția în continuare a acestei reviste.

       Numele și parte din programul „Analelor Dobrogei” va fi reluat prin apariția noii serii, cu același titlu, în  anul 1995. Colegiu redacțional, compus din cercetători avizați ai culturii și civilizației dobrogene, precum Adrian Rădulescu, Enache Puiu, Doina Păuleanu, Octavian Georgescu, Actuan Murat, Gavrilă Simion ș. a., a afirmat  atunci necesitatea „continuării eforturilor științifice și culturale de altă dată, de aprofundare a trecutului istoric, de analiză a problemelor economice, demografice, ecologice, culturale etc., cu care ne confruntăm în zilele noastre.” Noua serie a reunit următoarele apariții editoriale: Analele Dobrogei an I, nr.1(1995); an II, nr.1 (1996); an III, nr.1 (1997), an IV, nr. 1 (1998); an V, nr. 1, 2 (1999); an VI, nr.1 (2000); an VII, nr. 1 (2002); an VIII, nr. 1 (2005), an IX (2006-2008); an X-XIII (2009-2012).

         După o întrerupere de șapte ani, în 2019 a fost lansată seria a III-a a revistei „Analele Dobrogei”, an I, nr.1. Noul Colegiu de redacție, compus din Sorin Marcel Colesniuc, Lavinia Dumitrașcu, Delia Cornea, Corina Apostoleanu, Constantin Cheramidoglu și Florin Anghel, și-a propus o apariție ritmică a revistei, precum și integrarea acestei volum în câmpul istoriografic național, răspunzând noilor cerințe științifice. Primul volum al celei de-a treia serii a reunit 23 de contribuții, precum și o secțiune dedicată recenziilor.

        La finalul anului 2020 Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a reușit să editeze volumul „Analelor Dobrogei”, an II, nr. 1, prin care am dorit să marcăm împlinirea a 100 de ani de la apariția primului număr al revistei. Volumul este structurat pe două mari capitole: Dobrogea în secolele XIX-XX și România în secolele XIX-XX,  însumând 15 contribuții științifice. Chiar în debutul volumului, un studiu realizat de doamnele Angela-Anca Dobre și Luminița Stelian (Biblioteca Județeană „I.N.Roman” Constanța) abordează evoluția prestigioasei reviste în perioada 1920-2020 și importanța ei în dezvoltarea și îmbogățirea câmpului istoriografic și publicistic dobrogean. Un al doilea studiu dedicat acestei aniversări a fost realizat de doamna Delia Cornea și aduce mărturii din arhive privind rolul lui Constantin Brătescu nu numai în inițierea și apariția anuală a revistei în perioada interbelică, ci și în re/organizarea Muzeului regional al Dobrogei la începutul anilor '30, ca director onorific, fapt ce legitimează continuarea publicării revistei sub egida muzeului constănțean.

          Tot în prima parte se regăsesc studii deosebit de interesante privind problematica Canalului Dunăre-Marea Neagră (semnat de Olivia Rotaru, Muzeul Cernavodă); Chestiunea Dobrogei în relațiile româno-ruse, perioada 1878-1945 (studiu întocmit de Constantin Cheramidoglu, membru al Societății de Științe Istorice Constanța); evoluția Gării Maritime Constanța este ilustrată într-un amplu articol de George Varsami, custodele Muzeului Portului, în vreme ce studiul doamnei Delia Cornea redă povestea statuilor regale din Dobrogea de Sud, repatriate în toamna anului 1940, printre care se află și bustul Reginei Maria, amplasat în centrul orașului Constanța. Nu lipsesc nici contribuții științifice ce tratează problematica instalării și evoluției regimului comunist în Dobrogea (Valentina-Maria Enache) sau represiunea comunistă, care a fost resimțită din plin în acest spațiu. În acest sens, dl. Adrian Nicolae Petcu (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securiității) reconstituie biografiile a 36 de clerici ortodocși constănțeni, care au avut de suferit persecuțiile și prigoana comunistă. Ultima parte a volumului cuprinde și două studii foarte valoroase privind perspectivele cercetării etnografice moderne în spațiul multicultural dobrogean, semnatare fiind doamna Iuliana Titov (Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea) și doamna Cerasela Dobrinescu (Muzeul de Artă Populară Constanța).

         Partea a doua a acestui volum aniversar cuprinde o serie de contribuții, ce abordează diferite teme de istorie regională și națională, așa cum este cazul articolului semnat de Cristian Constantin cu privire la activitatea companiilor de navigației franceze în regiunea Dunării de Jos; anul 1940 și problematica strămutării refugiaților din Cadrilater în județul Gorj (autor Dumitru Valentin Pătrașcu);  începuturile politizării și destructurării Armatei Române după 6 martie 1945, sub presiunile noului regim comunist (studiu elaborat de Marius Motreanu), relațiile  diplomatice româno-polone din primii ani ai regimului comunist și căile lor de manifestare (studiu semnat de Florin Anghel, Facultatea de Istorie și Științe Politice Constanța). De asemenea, sunt incluse și studiul de caz privind Biserica din Vința (județul Alba), realizat de Adrian Stoia (Muzeul Astra Sibiu), precum și studiul de caz ce prezintă activitatea primei femei din România ziarist-profesionist, Aida Vrioni (semnat de Monica Negru, Arhivele Naționale ale României).

         Prin varietatea tematică abordată, noul număr al Revistei „Analele Dobrogei” lansat astăzi, 15 ianuarie 2021, se adresează în egală măsură specialiștilor din varii domenii, cât și unui public larg, continuând astfel o tradiție începută cu o sută de ani în urmă.

 

    Editor număr: muzeograf dr. Delia Cornea

 

    Acum puteți accesa și descărca de pe site-ul muzeului, colecția revistei „Analele Dobrogei”, în format pdf, folosind linkul:

  https://www.minac.ro/publicatii.html

 • 15 ianuarie 2021

 

 

 

 

              Sub semnul Zilei Culturii Naționale, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează vineri, 15 ianuarie 2021, lansarea volumului

 

„Analele Dobrogei”,

seria a treia,

an II/2020, nr. 1.

 

             Volumul ce va fi prezentat marchează împlinirea a 100 de ani de la apariția primului număr al „Analelor Dobrogei”, cea mai importantă revistă dobrogeană de cultură din perioada interbelică. Numărul reunește studii ce vizează diferite aspecte ale evoluției cultural-istorice a Dobrogei, precum și relevarea importanței pe care această provincie o are în spațiul național românesc.

 

               În condițiile pandemiei Covid-19, evenimentul va avea loc ONLINE, vineri, 15 ianuarie 2021, ora 13.00, pe platforma ZOOM.

 

 • 14 ianuarie 2021

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

     Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, sărbătorită, în fiecare an, pe 15 ianuarie, Asociația pentru educație socio-emoțională Combat Stress RO și Asociația Psiterra - Iași, în calitate de inițiatori, în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Portului Constanța, Societatea Națională a Sării SALROM - Sucursala Târgu Ocna, Direcția de Cultură Cernavoda, Televiziunea ACUM TV – Bacău, realizează proiectul cultural

 

Valori și modele naționale în educația românească

ÎN LUMINA CULTURII - OPERA LUI ANGHEL SALIGNY

 

      Proiectul se va desfășura în perioada 15-31 ianuarie 2021, printr-o serie de activități care vor lega tematic șapte orașe din țară - București, Iași, Constanța, Cernavodă, Galați, Brăila și  Târgu Ocna, locuri în care marele inginer și inventator român a realizat cele mai reprezentative construcții cu valoare de patrimoniu.

 

      Obiectivul proiectului este acela de a promova valorile românești în societatea noastră și, în mod special, în educația generațiilor tinere, cu scopul de a menține în memoria socială imaginea marilor personalități care au contribuit la construirea României Moderne și a civilizației sub semnul istoriei, credinței, tradițiilor, valorilor și modelelor culturale românești.

 

       Astfel, pe 15 ianuarie 2021, la Biblioteca Academiei Române, va fi vernisată o expoziție foto-documentară itinerantă și organizat un webinar dedicat realizărilor marelui inginer și inventator român român Anghel Saligny.

 

PROGRAM WEBINAR

Mesaje de salut:

- Lt.col. (r) Cornelia PRIOTEASA – președinte al Asociației pentru educație socio-emoțională COMBAT STRESS RO

- conf. univ. dr.  Ovidiu GAVRILOVICI - președinte al Asociației PSITERRA – Iași

 

1. Alina SAVA – director al Centrului de Informare și Promovare Turistică Cernavodă

Personalitatea lui Anghel Saligny

 

2. dr. Lavinia DUMITRAȘCU – Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Un pod pentru eternitate – Podul lui Anghel Saligny de la Cernavoda

3. dr. Delia CORNEA – Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Anghel Saligny și Cuibul Reginei

    prof. Mircea DOROBANȚU - Muzeul CFR

Patrimoniul cultural tehnic – Amprenta lui Anghel Saligny

                  funicular

4. drd. Carmen MATEI – Asociația pentru educație socio-emoțională Combat Stress RO- Funicularul de la Targu Ocna

5. ing. Ionel ILIE – Director al Salinei Targu Ocna – Operele lui Anghel Saligny din Targu Ocna

Adresa: Piața Ovidiu nr. 12,

900745, Constanța.

Tel./Fax: +4 0241 618 763

E-mail: minaconstanta@gmail.com

date de contact

caută în site

Copyright © 2015 Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Hosted by